Bose QC35 review

De QuietComfort 35 is de eerste hoofdtelefoon van Bose die draadloos is én beschikt over Acoustic Noise Cancelling-technologie. De QC35 is een hele interessante kandidaat voor mensen die veel waarde hechten aan mobiliteit en bereid zijn om daar de hoofdprijs voor te betalen.

Inhoudsopgave

Inleiding
Uiterlijk en eerste indrukken
Bouwkwaliteit
Bediening
Acoustic Noise Cancelling-technologie
Draagcomfort
Geluid
Multi-pairing
Accuduur
Conclusie

Inleiding

Ik ben zo’n twee uur per dag bezig met reizen van en naar werk. Hiervoor fiets ik een klein stukje en voor de rest neem ik de trein / tram / metro. Er zijn een aantal dingen die ik doe om dit ritueel zo aangenaam mogelijk te maken. Een boekje lezen, een film of serie kijken, een spelletje op mijn mobiel spelen, een powernap doen, of lekker uit het treinraam staren naar de weilanden met een muziekje op, niet verkeerd toch? Een hoofdtelefoon vind ik dan ook echt onmisbaar.

Als audioliefhebber die vaak onderweg is sta je voor een dilemma: kies je voor mobiliteit of geluidskwaliteit? De diehard audiofielen zullen zweren bij aparte audiospelers, zware DACs en bedrade verbindingen om de hoogst mogelijke kwaliteit audio af te spelen. De meer mobiele gebruiker zal eerder kiezen voor een smartphone gebruiken om draadloos muziek te streamen naar een draadloze hoofdtelefoon. De Bose QC35 is duidelijk gericht op de laatste categorie.

Er is wel een mogelijkheid om bedraad te luisteren, maar Bose verwijst er in de handleiding naar als een ‘reserveaudiokabel’ en de combinatie van draadloos + ruisonderdrukking is juist een speerpunt van de QC35. Als je overigens van plan bent om alleen bedraad te luisteren kan je beter de Bose QC25 overwegen.

Als ik onderweg ben hecht ik persoonlijk veel waarde aan mobiliteit. Als ik thuis ben en zin heb om een tijdje te kwijlen over audio-kwaliteit gebruik ik een andere set-up, maar dat komt ongetwijfeld nog een keer aan bod in een andere review.

Uiterlijk en eerste indrukken

Bose QC35 review - www.getest.euDe Bose QC35 wordt geleverd in een doos die net iets kleiner is dan een schoenendoos. Voordat je de hoofdtelefoon zelf te zien krijgt, moet je de meegeleverde hardcover case openen. Die case voelt stevig aan en de rits werkt soepel.

Bose QC35 review - www.getest.euDe hoofdtelefoon zit netjes opgevouwen in zijn hoes. De meegeleverde accessoires kunnen netjes opgeborgen worden, zodat ze niet los rondslingeren.

Bose QC35 review - www.getest.euIn de cover zit de hoofdtelefoon, een audiokabel, een USB-oplaadkabel en een vliegtuigadapter.

Bose QC35 review - www.getest.euHier zie je de hoofdtelefoon wat beter. Ik heb gekozen voor de mat zwarte uitvoering, omdat ik deze lekker onopvallend vind. Natuurlijk valt een over-ear hoofdtelefoon altijd wel op, maar er zijn veel schreeuwerige ontwerpen op de markt die mij niet erg aanspreken.

Als het gaat om het uiterlijk vind ik de Bose QC35 wel mooi, maar niet uitzonderlijk mooi. Een deel daarvan komt door de keuze van Bose om kunststof te gebruiken. Een metalen / chromen accent kan ik bij een hoofdtelefoon wel waarderen, waarschijnlijk omdat het een veelgebruikt materiaal is bij luidsprekers en het een gevoel van stevigheid opwekt. Aan de andere kant ben ik blij dat het gebruik van kunststof het gewicht behoorlijk beperkt houdt, ondanks alle ingebouwde snufjes.

Bose QC35 review - www.getest.euEen close-up van de rechter oorschelp, daar zitten alle bedieningsknoppen en vrijwel alle aansluitingen op. Alleen de 3,5mm jack bevindt zich op de linker oorschelp.

bose-qc35-aansluitingenEen duidelijk overzicht van de diverse onderdelen, knoppen en aansluitingen.

De hoofdtelefoon is behoorlijk compleet uitgerust, ik vind het knap hoe Bose alle techniek in de hoofdtelefoon heeft weten te verwerken en dat de hoofdtelefoon nog steeds licht is.

Een leuk detail: de hoofdtelefoon maakt gebruik van gesproken instructies. Zo krijg je bij het opstarten te horen “verbonden met <naam apparaat>, accu x-procent”. Ook krijg je een melding als er een verbinding bij komt of juist weg valt. Het is in ieder geval een hele duidelijke manier van communiceren, een stuk beter dan een x-aantal piepjes waarbij je als gebruiker in de handleiding moet opzoeken wat het betekent.

Bouwkwaliteit

Op het oog lijkt het alsof de QC35 van een soort kunststof gemaakt is. Bose zegt hierover dat er gebruik wordt gemaakt van stootvaste materialen, nylon met glasvezel en roestvrij staal. Het roestvrije staal is in ieder geval aan het oog onttrokken.

Bose QC35 review - www.getest.eu

De scharnieren waarmee de oorschelpen gedraaid kunnen worden voelen erg stevig aan. Sowieso voelt de hoofdtelefoon bijzonder stevig voor het beperkte gewicht van de behuizing, ondanks dat het er niet helemaal aan af te zien is, is de behuizing dus wel een modern staaltje techniek.

Bose QC35 review - www.getest.euMijn reviewexemplaar heeft een paar kleine beschadigingen aan de linker oorschelp. Ik weet niet wat hier de oorzaak van is, ik heb ze tenslotte niet veroorzaakt, maar als je veel waarde hecht aan een smetteloos uiterlijk is het wel aan te bevelen om gebruik te maken van de meegeleverde case.

In de paar weken dat ik de Bose QC35 heb gebruikt heb ik de case niet gebruikt en ik moet zeggen dat ik wel vertrouwen heb in de bouwkwaliteit. Je moet natuurlijk niet een bos sleutels er op gooien, maar dat moet je met niets doen waarvan je waarde hecht aan het uiterlijk.

Bediening

De bediening is erg intuïtief. De aan/uit knop is duidelijk te vinden, het koppelen via Bluetooth of NFC is kinderlijk eenvoudig en de bedieningsknoppen zijn goed uitgedacht. De knoppen zijn groot genoeg om makkelijk te vinden met de hoofdtelefoon op je hoofd en er zit een hoogteverschil tussen de knoppen, zodat je meteen doorhebt welke knop waar zit.

functies-multifunctionele-knop
Met drie simpele knoppen ben je toch in staat om de meest veelgebruikte functies te benutten. Vooral nummer vooruit / nummer achteruit gebruik ik zelf vaak. De pauze knop veel minder, omdat de ruisonderdrukking aan blijft staan. Als je iets om je heen wilt horen kan je dus beter even een oorschelp optillen.

Ook voor bellen zijn er verschillende bedieningsopties.

belfunctiesZelf heb ik niet meer dan de eerste twee opties gebruikt, maar voor mensen die veel zaken onderweg doen zijn de extra opties wellicht van toegevoegde waarde. Onder het kopje geluidskwaliteit ga ik in op de geluidskwaliteit tijdens het bellen.

Acoustic Noise Cancelling-technologie

Bose maakt gebruikt van ruisonderdrukking, wat ze Acoustic Noise Cancelling-technologie noemen. Deze technologie is bedoeld om omgevingsgeluid weg te filteren.

Simpel gezegd wordt gemeten welk geluid afkomstig is uit de omgeving, en daarvoor wordt anti-geluid geproduceerd. Dit anti-geluid is het exact tegenovergestelde van de geluidsgolven die uit de omgeving worden gemeten, met als effect dat de geluidsgolf wordt geneutraliseerd en je per saldo niets hoort.

Toen ik voor het eerst over deze technologie hoorde vond ik het echt bijzonder, de oorspronkelijke geluidsgolf verdwijnt niet, maar je maakt een tegenovergestelde golf waardoor je niets waarneemt. Best bijzonder toch?

acoustig-noise-cancelling-technologie
Bron: http://s.hswstatic.com/gif/noise-canceling-headphone-6.jpg

Zoals met veel dingen het geval, is de praktijk iets minder ideaal dan de theorie. Laat ik voorop stellen dat de ruisonderdrukking erg goed werkt en er ook daadwerkelijk voor zorgt dat omgevingsgeluid minder afleidt. Persoonlijk kan ik daardoor ook echt meer genieten van mijn muziek, vooral de momenten waarop de muziek zelf minimaal is, bijvoorbeeld bij een intro of outro of minimalistische muziek als Ludovico Einaudi.

De mate waarin de ruisonderdrukking effectief is, hangt af van het soort geluid.
• Lage, constante tonen zoals in het bovenstaande voorbeeld worden voor mijn gevoel voor 70-80% weggefilterd. Het is dus niet voor niets dat je zoveel Bose hoofdtelefoons ziet bij mensen die vaak met het vliegtuig reizen.
• Grillige geluiden worden duidelijk minder goed (ongeveer 20-30%) weggefilterd, zoals de bliepjes van de kassa in de supermarkt, het gekletter van bestek als je de vaatwasser uitruimt etc.
• De geluiden die daar tussenin zitten, zoals omroepen in de trein/tram/metro en gesprekken worden ongeveer voor 50 – 60% teniet gedaan.

Soms zou ik het wel prettig vinden om de Acoustic Noise Cancelling-technologie tijdelijk te kunnen opheffen, of bijvoorbeeld het gebruik van de ‘aware’-modus die de Bose QC20 wel kent. Met die ‘aware’-modus wordt je aandacht juist gericht op het geluid van de omgeving, wat erg handig kan zijn als er iets wordt omgeroepen in de trein. Aangezien Bose deze toepassing al eerder heeft geïmplementeerd, verbaast het mij dat ze dat bij de QC35 niet hebben gedaan en daarmee ik zie het als een gemis.

Het is overigens ook mogelijk om de ruisonderdrukking te gebruiken zonder dat je naar muziek luistert. Sommige draadloze hoofdtelefoons hebben last van een soort ruis als ze aan staan maar er geen muziek wordt afgespeeld, de QC35 heeft hier totaal geen last van.

Wat ik wel jammer vind is dat je op de fiets bovengemiddeld veel last hebt van windruis.

Draagcomfort

De hoofdtelefoon is aangenaam licht, namelijk slechts 237 gram volgens mijn keukenweegschaal. Ook het kussen dat bovenop je hoofd rust is aangenaam zacht.

De oorschelpen zijn niet erg groot. Persoonlijk heb ik kleine oren, maar het gebeurt mij af en toe dat de oorschelp niet helemaal goed zit. Dit is snel bijgesteld, maar ik kan mij voorstellen dat mensen met grotere oren hier meer last van zullen hebben.

Je merkt dat de oorkussens best stevig worden vastgeklemd op je hoofd. Het eerste uur zal je daar geen last van hebben, maar na verloop van tijd kan het best irritant worden. De oorkussens zijn gemaakt van een synthetisch proteïneleer en bevatten een siliconenlaagje voor passieve ruisvermindering. Je merkt duidelijk dat het omgevingsgeluid flink wordt gedempt. Aan de andere kant kunnen de oorkussens behoorlijk broeierig worden. Onder normale omstandigheden is dat geen probleem, maar tijdens het sporten of als het warm is wordt het zeker een minpunt qua draagcomfort.

Geluid

De Bose QC35 is een hoofdtelefoon met gesloten achterzijde. Dit betekent dat er weinig geluid naar buiten lekt en je daarmee je omgeving niet stoort (wel zo netjes als je in de trein zit). Aan de andere kant komt er ook minder geluid naar binnen. Ten opzichte van hoofdtelefoons met een open klankkast is de ruimtelijkheid echter wel wat beperkter. De ruimtelijkheid van de QC35 is dan ook goed, maar niet geweldig.

Ik kan mij voorstellen dat het geluidsbeeld van de QC35 een groot publiek aanspreekt. Bas is niet overdreven aanwezig maar laat zich op de juiste momenten horen. Zowel midden als hoog toont genoeg detail en het geheel is mooi in balans. Als je echt heel kritisch gaat luisteren en geluid met andere hoofdtelefoons gaat vergelijken, hoor je dat Bose een eigen soort equalizer toepast. Dit zorgt ervoor dat de muziek niet 100% natuurgetrouw meer is. Het is ook niet mogelijk om die equalizer aan te passen of uit te schakelen, ook niet via de Bose Connect app. Persoonlijk ben ik erg tevreden met het geluidsbeeld, maar de echte purist zal hier minder gecharmeerd van zijn.

Wat betreft details doet de QC35 het goed. Je kan bij zonder moeite alle instrumenten van elkaar onderscheiden. Het moet wel zijn meerdere erkennen in bepaalde Philips Fidelio hoofdtelefoons, maar daarvan is het detail ook belachelijk goed.

De geluidskwaliteit tijdens het bellen is ook belangrijk. Ik heb onder verschillende omstandigheden gebruik gemaakt van de hoofdtelefoon om mee te bellen. Met name in de trein en in de supermarkt ben ik hartstikke enthousiast over de belkwaliteit, ik heb mij ook laten vertellen dat de geluidskwaliteit voor de ontvangende partij erg goed is, zelfs met veel achtergrondgeluid. Alleen op de fiets was ik niet goed te verstaan.


Het intro is enorm minimalistisch en hier merk je duidelijk dat de Acoustic Noise Cancelling-technologie ervoor zorgt dat je meer kunt genieten van je muziek als er omgevingsgeluid is.

Het midden van de pianotonen wordt prachtig weergegeven, alsof de piano daadwerkelijk voor je staat. Rond 2:07 min wordt de piano meer in de breedte gebruikt en daar merk je dat de QC35 het hele scala netjes wordt weergegeven.


Als je van plan bent om de QC35 te beluisteren voordat je overgaat op aankoop, dan kan ik Infected Mushroom – Dancing With Kadafi aanraden. Het is een nummer van 10:22 min, maar het is een geweldig nummer dat van de ene muziekstijl naar de andere overgaat. Van akoestische gitaar naar overdrive elektrische gitaar, van drum naar synthesizer, naar piano en viool, noem het maar op.

Tijdens het luisteren naar dit nummer merk je pas echt hoe veelzijdig de QC35 is. Laag is heerlijk strak, hoog is zuiver en dynamisch, en het midden is een onmisbare basis dat staat als een huis.

Samengevat vind ik de QC35 vooral erg leuk om naar te luisteren. Ik ben persoonlijk ook iemand die vooral van de muziek wilt genieten. Maar in de loop der jaren zijn mijn oren verwend geraakt en is de lat steeds hoger komen te liggen. De audiokwaliteit moet dus wel echt goed zijn om van de muziek te kunnen genieten en met de QC35 lukt dat zeker.

Multi-pairing

De Bose QC35 beschikt over de mogelijkheid om de hoofdtelefoon te koppelen aan meerdere apparaten (multi-pairing), zodat je makkelijk van audiobron kunt wisselen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tegelijkertijd verbinding te maken met je telefoon en je laptop.

Je kunt niet beide bronnen tegelijkertijd afspelen op de hoofdtelefoon, maar het is wel erg handig om eenvoudig te kunnen wisselen van audiobron. Dit doe je door de ene audiobron te pauzeren / stoppen, en de andere audiobron te starten / hervatten. De Bose QC35 kan aan maximaal 8 apparaten tegelijk gekoppeld zijn. Het toevoegen / verwijderen van gekoppelde apparaten kan je beheren in de Bose Connect app.

Met andere draadloze hoofdtelefoons heb ik regelmatig meegemaakt dat ik even snel van audiobron wilde wisselen, maar dat was in de praktijk altijd een hoop gedoe. Met de Bose QC35 werkt het erg snel en verrassend eenvoudig en goed. Je krijgt ook een duidelijke (gesproken) bevestiging als de hoofdtelefoon verbinding maakt met een apparaat. Een mooie toevoeging dus, die nog goed is uitgevoerd ook. Ik ben er inmiddels erg gehecht aan geraakt.

Accuduur

Zoals gezegd kan de Bose QC35 niet gebruikt worden zonder actieve noise cancelling technologie. Bose adverteert met een accuduur van 20 uur, als je de hoofdtelefoon draadloos gebruikt.

In de praktijk kom ik vrijwel exact op de opgegeven accuduur uit (tussen de 19 en de 20 uur). Voor mij betekent dit dat de hoofdtelefoon eens in de twee weken aan de lader moet hangen.

Het duurt overigens ca. 2,5 uur voordat de accu weer volledig is opgeladen.

Conclusie

De Bose QC35 is meer dan een hoofdtelefoon, het is een heus totaalpakket voor de mobiele gebruiker. De Acoustic Noise Cancelling-technologie werkt erg goed en het is fijn dat de hoofdtelefoon draadloos is. Het goede geluid zorgt dat je opgaat in de muziek en de bediening is intuïtief en compleet. Ook bellen werkt erg goed. De hoofdtelefoon is niet perfect (zo kan het draagcomfort nog verbeterd worden), maar alles bij elkaar ben ik er gehecht geraakt aan de QC35.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *